Wat je moet weten over AMP

Wanneer je regelmatig Google Search Console bezoekt, zal je misschien gemerkt hebben dat er onder ‘Search Appearence’ een nieuw tabblad werd toegevoegd – een tabblad genaamd ‘Accelerated Mobile Pages‘.

Zoals zoveel technologische termen, kunnen we de opzet ervan afleiden uit de naam. Accelerated Mobile Pages of AMP is een techniek om webpagina’s sneller te tonen op mobiele toestellen. Het toont de gebruiker een gestripte versie van de HTML opmaak die AMP HTML wordt genoemd. Gevalideerde AMP pagina’s worden in de AMP cache van Google opgeslagen, waardoor ze sneller bereikbaar zijn op mobieltjes.

Waarom AMP implementeren?

U vraagt zich misschien af waarom u tijd moet investeren in iets nieuws als Accelerated Mobile Pages?

Het antwoord is eenvoudig: u kan er een voordeel in de zoekresultaten mee halen.

Google probeert steeds meer om parameters omtrent de gebruiksvriendelijkheid van een website in haar algoritme op te nemen. Hierbij wordt speciale aandacht gespendeerd aan mobiele gebruikers.

Hoewel de zoekgigant gezegd heeft dat AMP geen rangschikkingsfactor is, weten we wel dat laadsnelheid en ‘mobile friendliness’ een factor zijn. AMP kan laadsnelheden enorm verbeteren. Er worden zelfs elementen gestript die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele gebruikers. Onrechtstreeks heeft AMP dus wel een invloed op uw prestaties in de zoekresultaten.

De implementatie van de AMP-technologie kan zelfs de click-through rate naar uw pagina’s verbeteren. Dat komt omdat er een kleine bliksemschicht wordt getoond in de resultaten bij AMP-paginas. Noem het gerust een extra aandachtstrekker.

Accelerated Mobile Pages in de praktijk

Wij hebben reeds de AMP-technologie geïmplementeerd en deze geoptimaliseerde pagina’s vergeleken met hun standaardversie. De laadsnelheid (op mobiel) voor een van de vorige artikels bedroeg 62/100:

laadsnelheid zonder AMP

De AMP-versie kreeg een beduidend hogere score, namelijk 70/100:

google accelerated mobile pages voorbeeld

Dit voorbeeld toont duidelijk dat Accelerated Mobile Pages wel degelijk nut hebben, en het een goed idee is ze te implementeren.

 

Leave a Comment