De betekenis van Title tag

Inhoud

Wat is een title tag?

De title tag bevat een omschrijvende naam van de pagina, meestal aangevuld met de bedrijfsnaam. Het is de blauwe link in de zoekresultaten. Daarnaast wordt de title tag ook in het browser tabblad getoond.

Hieronder zie je een paar voorbeelden. Het eerste resultaat van Fluvius heeft bijvoorbeeld de title tag “Premie voor zonnepanelen”. 

keyword synoniemen in Google

Als we de broncode van die pagina bekijken, vinden we de title tag terug door te zoeken naar <title>. Die ziet er als volgt uit:

				
					<title>Premie voor zonnepanelen</title>
				
			

Title tags & SEO

Wie bezig is met on-page optimization zal ook de title tag van de pagina aanpakken. Deze titel is namelijk belangrijk voor zoekmachine optimalisatie. Daar zijn twee redenen voor.

1. De title tag is een ranking factor

Title tags hebben een invloed op je positie in de zoekresultaten. 

Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken deze titel om te begrijpen waarover een pagina gaat, en hoe relevant deze is voor de zoekopdracht van een gebruiker. 

Als je bijvoorbeeld een pagina publiceerde over ‘e-commerce consulting’, dan doe je er goed aan om deze woorden in je title tag te zetten.  

2. De title tag bepaalt de CTR

Zoals eerder al gezegd, gebruikt Google de inhoud van je title tag voor de blauwe link in de zoekresultaten. Ze heeft dus een grote invloed op de click-through rate (CTR of de kans dat iemand erop klikt). 

Des te hoger de CTR, des te beter. Dat is een positief signaal voor zoekmachines. Het kan ervoor zorgen dat jouw resultaat binnenkort een positie stijgt. 

Daarom raad ik aan om de title tag te behandelen als een gratis advertentie in de zoekresultaten. Vergelijk het met de kopteksten die je in een Google Ads tekstadvertentie zet. 

Tips om sterke title tags te schrijven

Hoe optimaliseer je deze titels voor SEO en een hoge CTR? Ik geef je een paar tips:

  • Let erop dat je titels niet te lang zijn. Anders worden ze niet volledig getoond. De eenvoudigste manier om de juiste lengte te vinden, is via deze tool. Die telt de lengte aan de hand van het aantal pixels, wat accurater is dan het aantal tekens.
  • Zeer korte titels kan je best uitbreiden. Er is namelijk nog veel vrije ruimte. Vul deze aan met extra informatie om de aandacht van gebruikers te trekken.
  • Uiteraard zet je het keyword van de pagina in de title tag. Liefst vooraan, want daar hebben woorden meer gewicht.
  • Je bedrijfsnaam zet je achteraan. In sommige gevallen zal je CMS deze automatisch toevoegen. Is dat niet het geval, dan moet je zelf de bedrijfsnaam toevoegen aan de title tag. 
  • Schrijf unieke titels. Unieke titels helpen zoekmachines om een onderscheid te maken tussen meerdere URL’s. 
  • Voeg modifiers toe. Cijfers, zoals een jaartal of ‘8 tips’, vallen meteen op in de zoekresultaten. Hierdoor hebben ze een positieve invloed op je CTR.

Title tags aanpassen in WordPress

Ik vermoed dat veel lezers een WordPress website hebben. In dat geval kan je een plugin gebruiken om de title tags van pagina’s aan te passen. Hieronder vind je de instructies voor twee populaire plugins: Yoast SEO en Rank Math.

Yoast SEO

Van zodra Yoast SEO geïnstalleerd is, vind je in elke pagina of bericht een Google voorbeeld. Daar pas je de title tag aan.

Ga naar het veld ‘SEO-titel’. Daar staan paarse knoppen. Die zijn gelinkt aan de standaard opmaak van deze titel. Doorgaans bevatten ze de titel, een scheidingsteken en de sitenaam. 

Om zelf een title tag te bepalen, verwijder je deze paarse knoppen en typ je een nieuwe titel in het veld. De balk onderaan zal aangeven wanneer deze te kort is (oranje kleur), te lang (rode kleur) of net goed (groene kleur).

Rank Math

Gebruik je Rank Math? Open een pagina of bericht en ga naar de snippet instellingen. Daar vind je de title tag onder het veld ‘Titel’. 

De standaard opmaak ziet er meestal als volgt uit: %title% %sep% %sitename%. Dit mag je schrappen en vervangen door een zelf geschreven titel, rekening houdend met bovenstaande tips. 

Rechts bovenaan het veld zie je een indicatie van de lengte. 

rank math title aanpassen
Leer meer over andere online marketing termen:
De conversieratio of conversion rate is het percentage van alle bezoekers dat een bepaald doel bereikt.
Black hat SEO zijn technieken om een website hoger te laten scoren die ingaan tegen de Google Webmaster Guidelines.
Een alt text of alt attribute is een stukje HTML code die omschrijft wat er in een afbeelding te zien is.
Een H1 tag of H1 heading is een stukje HTML code om de hoofdtitel van een pagina aan te duiden.
Een ranking factor wordt gebruikt om te bepalen waar een pagina verschijnt in de zoekresultaten.
Een meta description is een tekst over de inhoud van een pagina. Ze wordt in de zoekresultaten getoond.