Wat is een URL parameter?
Een URL parameter is een variabel stukje informatie dat aan een URL wordt toegevoegd om verkeer te tracken, een taal in te stellen of de content te filteren. Je herkent deze parameters aan het vraagteken in de URL.
URL parameters bevatten een ‘key’ en een waarde die worden gescheiden door een gelijkheidsteken (=). Meerdere parameters worden dan gescheiden door een ampersand (&).
https://webshop.be/schoenen?kleur=rood&sort=prijs-aflopend
In het bovenstaande voorbeeld zie je de URL van een webshop die schoenen verkoopt, waarvan de producten op twee manieren gefilterd zijn:
- ‘Kleur’ met de waarde ‘rood’
- ‘Sorteren’ op ‘prijs aflopend’
Uiteindelijk zijn er verschillende combinaties mogelijk, afhankelijk van het aantal opties die op de website aanwezig zijn.
URL parameters worden voor diverse doeleinden gebruikt. Producten filteren is één toepassing, maar ze zijn ook nuttig om bijvoorbeeld verkeer te tracken. UTM parameters worden gebruikt om een campagnenaam, medium en bron te tonen in Google Analytics.
Zo is meteen het onderscheid tussen actieve en passieve URL parameters duidelijk:
- Active URL parameters wijzigen de inhoud van een pagina, doordat ze bijvoorbeeld enkel producten met bepaalde eigenschappen tonen.
- Passieve URL parameters registreren informatie, zoals de advertentie waarop iemand klikte, maar wijzigen de inhoud van een pagina niet.
SEO-problemen door URL parameters
Let op met het gebruik van URL parameters, want ze kunnen allerlei problemen veroorzaken die negatief zijn voor je SEO:
Duplicate content
Zoekmachines behandelen elke URL als een aparte entiteit. Maar sommige URL parameters maken meerdere kopieën van dezelfde pagina, waarbij enkel de inhoud een andere volgorde heeft. Zo ontstaat er duplicate content.
Verspilling van crawl budget
De extra URL’s die ontstaan door URL parameters worden gecrawled door zoekmachines. Je verspilt dus crawlbudget. Hierdoor krijgen belangrijke pagina’s misschien minder aandacht.
Verwatering van backlinks
Wanneer je meerdere URL’s met dezelfde inhoud hebt, kunnen andere sites naar een foutieve URL linken. Hierdoor gaat er linkwaarde verloren en zullen hoofdpagina’s minder goed scoren.
Tips voor het gebruik van URL parameters
Hier zijn een paar best practices voor de implementatie van URL parameters:
- Gebruik canonical tags om URL’s met parameters te linken aan de URL-versie die je wil laten indexeren.
- Let erop dat je consistent bent met interne links.
- Om problemen met je crawl budget op te lossen, kan je het robots.txt bestand gebruiken.