Waarom ben ik niet te vinden in Google?

Inhoud
“Waarom wordt mijn website niet gevonden,” is een vraag die ik regelmatig krijg. Heel wat mensen gaan op zoek naar hun eigen site maar beseffen al gauw dat ze niet te vinden zijn op Google. Dat is een probleem. Indien je niet zichtbaar bent, mis je veel potentiële klanten.
In één oogopslag:
  • Mogelijk werd de pagina nog niet bezocht en geïndexeerd door Google
  • Soms vindt Google de kwaliteit te laag om te tonen in de zoekresultaten
  • Ook een manuele actie (penalty) kan ervoor zorgen dat je onvindbaar bent

Help, mijn website wordt niet gevonden

Tegenwoordig starten de meeste consumenten op Google wanneer ze een product of dienst willen aankopen, vooral wanneer het over grotere bedragen gaat. 

Als leverancier wil je deze mensen bereiken. 

Indien je website niet gevonden wordt, loop je bezoekers mis. Potentiële klanten geraken niet op je website. Hierdoor ontvang je geen (of minder) verkopen of offerte-aanvragen. 

Kortom: een slechte zichtbaarheid of een complete onvindbaarheid kost je handenvol geld.

Mogelijke oorzaken waarom je niet vindbaar bent in Google

Er zijn verschillende redenen waarom jouw website niet zichtbaar is in Google. Gelukkig is er voor elke oorzaak een passende oplossing.

De oorzaken verdelen we in twee groepen:

  1. Indexatieproblemen bij nieuwe websites
  2. Indexatieproblemen bij bestaande websites

Niet-indexatie nieuwe website

Heb je net een domeinnaam gekocht en een nieuwe website gebouwd? Dan is de kans groot dat deze niet zichtbaar is in Google, Bing en andere zoekmachines.

Om de indexatie te controleren, gebruik je de zoekterm site:domein.be

Het stukje ‘domein.be’ achter het dubbelpunt vervang je natuurlijk door jouw eigen domeinnaam.

Verschijnen er één of meerdere zoekresultaten?

Dan is jouw website reeds geïndexeerd. 

Dat is goed nieuws. Een van de redenen waarom je voor bepaalde zoektermen niet verschijnt, is een gebrek aan vertrouwen van zoekmachines. Een technische optimalisatie, SEO-copywriting en link building vormen een oplossing voor dit probleem.

Verschijnen er geen zoekresultaten?

Dan heeft Google je website nog niet bezocht. Gelukkig kan je zo’n bezoek aanvragen. Ik raad aan om hiervoor Google Search Console te gebruiken.

Ga naar https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=en, en maak een Search Console account aan. Hoe je dat doet, lees je hier.

Nadien vul je in de balk bovenaan de URL van de pagina in kwestie in. 

Google controleert of de URL reeds geïndexeerd is. In onderstaande screenshot is dat bijvoorbeeld wel het geval. Anders kan je aan de rechterkant de optie ‘Request indexing‘ aanklikken. 

waarom niet vindbaar in google

Let op: dit is geen garantie dat jouw website in de index wordt opgenomen. Voldoet een pagina niet aan de kwaliteitseisen, zal deze nog steeds onvindbaar zijn. Maar deze functie helpt wel om Google op de hoogte te brengen van nieuwe pagina’s.

Niet-indexatie bestaande website

Ook bestaande websites zijn soms onvindbaar.

Vaak is dit te wijten aan een sterke concurrentie. Geoptimaliseerde websites kapen de beste posities weg, terwijl jouw site wordt verdreven naar pagina 4, 5, 6 … van de zoekresultaten. Hier komt slechts een fractie van de gebruikers. Je bent dus wel vindbaar, maar niet vindbaar genoeg. Zoekmachine optimalisatie of SEO kan dan een oplossing bieden.

Was je vroeger wel zichtbaar en nu niet meer?

Dan is een technische fout soms de oorzaak. Kijk even naar het robots.txt bestand en de robots meta tags om te kijken of je niet per ongeluk zoekmachines blokkeert.

De lancering van een nieuwe website kan ook voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer men overschakelt van een klassieke HTML site naar een niet-geoptimaliseerde AngularJS versie. Google heeft soms namelijk problemen met het lezen van Javascript.

Nog een mogelijke oorzaak is een Google penalty. Google straft websites die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan pagina’s met te veel advertenties of een groot aantal verdachte links.

Tenslotte is er nog malware. Gehackte websites zijn gevaarlijk. Daarom zal Google ze niet in de zoekresultaten tonen. Controleer jouw website op malware via de Sucuri SiteCheck.

Een snelle oplossing: Google Ads

Het duurt soms een tijdje voordat een website goed vindbaar is op Google.

Gelukkig is er een snellere oplossing: Google Ads.

Via Google Ads adverteer je in de zoekresultaten op zoekwoorden die je zelf kiest. Je hebt direct resultaat. Als je vandaag een campagne opstart, heb je dezelfde dag al meer bezoekers. 

Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?