In één oogopslag:
- Een van de grootste verschillen is het gebruik van links. Handig voor bezoekers en zoekmachines
- Wanneer we surfen op het web, hebben we weinig tijd. Daarom zijn webteksten doorgaans korter, met veel subtitels, opsommingen en kortere paragrafen
- De belangrijkste copy zit above the fold (het deel van een pagina dat zichtbaar is zonder te scrollen)
- Online schrijf je niet alleen voor bezoekers maar ook voor zoekmachines
Lengte
Bezoekers van je website verkiezen korte, duidelijke teksten. Ze hebben geen tijd om ettelijke paragrafen te lezen. Een te lange tekst zal bezoekers afschrikken en naar de zoekresultaten doen terugkeren. Snoei dus waar nodig.
- Gebruik korte zinnen (max. 20 woorden)
- Verwijder overbodige info
- Vermijd lange paragrafen (max. 150 woorden)
Structuur
Bij webteksten is de structuur nog belangrijk dan bij print media. Zoals eerder al gezegd; bezoekers willen zo snel mogelijk de juiste info. Maak jouw teksten dus scanbaar met behulp van korte paragrafen, subtitels en opsommingen.
- Structureer de inhoud met kopteksten
- Voeg opsommingen toe
Links
Web copywriters hebben het voordeel dat ze links kunnen toevoegen. Die geven lezers toegang tot aanvullende informatie. Bovendien zijn hyperlinks perfect voor call-to-actions; “contacteer ons”, “schrijf je in”, “bestel nu”…
- Toegang tot aanvullende informatie
- Ideaal voor een call-to-action
- Gebruik steeds een omschrijvende anchor text

SEO
Het grootste verschil tussen offline en online teksten is SEO. Wie schrijft voor het web moet niet alleen aandacht spenderen aan de lezer, maar ook aan zoekmachines.
Een SEO-copywriter schrijft om hoog te scoren in Google. Hoe? Door aandacht te spenderen aan keywords, interne links, kopteksten, media, meta data, structured data, enz.
- Houd rekening met keywords
- Schrijf meta data voor de zoekresultaten
- Optimaliseer media voor zoekmachines
- Vul de tekst aan met structured data
F-patroon
Het F-patroon is de manier waarop onze ogen bewegen als we online content lezen. Volgens dit patroon krijgt het paginagedeelte links bovenaan meer aandacht dan teksten rechts onderaan. Als webschrijver moet je hiermee rekening houden.
- Plaats de meest belangrijke info links bovenaan
- Gebruik het F-patroon in het voordeel van je call-to-action
Above the fold
Print copywriters weten perfect in welke afmetingen hun teksten gelezen worden. Web copywriters niet. Er zijn namelijk duizenden schermformaten – van grote desktops tot kleine smartphones.
Daarom probeer je tijdens het schrijven van webteksten de voornaamste zaken above the fold te vermelden. Dat is het gedeelte van een webpagina dat zichtbaar is zonder dat een bezoeker naar beneden scrollt.
- Een pagina openen met een grote afbeelding zonder tekst is geen goed idee
- Schrijf duidelijke titels die meer vertellen over de inhoud van de pagina
- Ook de intro speelt een belangrijke rol
- Test je copy op verschillende toestellen
Responsive
Bij print weet je perfect hoe de lay-out van een tekst eruit ziet. Bij websites is dat niet het geval. Er zijn honderden verschillende schermgroottes, van kleine smartphones tot grote computerschermen.
Daarom heeft web copy ook een technisch aspect: responsiveness.
Teksten moeten zich aanpassen op basis van de schermgrootte. Zo krijgen paragrafen op een mobiel toestel misschien een grotere interlinie om de leesbaarheid te verbeteren.
Dit noemen we responsieve typografie. Ook dat is schrijven voor het web.