8 Tips voor webshop copywriting

Inhoud
Wie een webshop heeft spendeert best aandacht aan de copywriting. Want sterke teksten zullen niet alleen je verkoop een boost geven, maar ook je positie in de zoekresultaten. Lees snel verder en ontdek 8 webshop copywriting tips met een SEO-toets.
In één oogopslag:
  • Geef producten en categorieën unieke teksten met relevante interne links (en een beschrijvende anchor text)
  • Speel in op alle fasen van het beslissingsproces (kopen, inspiratie, advies…)
  • Gebruik keywords in de URL, H1 titel, subtitels en andere relevante plaatsen
  • Zorg voor een duidelijke call-to-action
  • Maak pagina’s scanbaar d.m.v. kopteksten, opsommingen…

Vermijd lege categorie- en productomschrijvingen

Bij webshop copywriting zijn de categorieteksten en productomschrijvingen de belangrijkste stukken content.

Spijtig genoeg zijn die op veel webshops leeg.

Voor bezoekers is dat meestal geen probleem, omdat ze op basis van de productfoto’s afleiden waarover het gaat. Maar zoekmachines hebben het moeilijk om foto’s te interpreteren.

Daarom is het een goed idee om beschrijvingen toe te voegen. Plaats bijvoorbeeld een korte introductie bovenaan de productcategorie. En voeg aan de productpagina een kort stukje tekst toe dat meer vertelt over de technische eigenschappen of toepassingen.

ecommerce categorie omschrijving
Let op de tekst onder de titel. Die is voornamelijk geschreven voor zoekmachines. Slechts weinig bezoekers zullen deze lezen.

Kopieer geen teksten van leveranciers of concurrenten

Webshop copywriting is een arbeidsintensieve bezigheid. Daarom nemen heel wat online winkels een shortcut; ze kopiëren teksten van leveranciers of concurrenten.

Dat is geen goed idee.

Google houdt van unieke content. Want tienmaal dezelfde teksten in de zoekresultaten is geen meerwaarde. Je doet er dus goed aan om unieke copy te voorzien. Is dat teveel werk? Start dan met de meest populaire categorieën en producten.

Speel in op alle fasen van het beslissingproces

Doorgaans hebben consumenten meerdere zoekopdrachten nodig om tot een aankoop over te gaan. Men start bijvoorbeeld met het keyword ‘beste zetel’, wat nadien wordt verfijnd tot ‘lederen zetel’ en tenslotte tot ‘lederen zetel Henders & Hazel’.

De consument zoekt dus op verschillende niveau’s:

  • Advies over producten (beste zetel)
  • Een subcategorie (lederen zetel)
  • Een merk (Henders & Hazel)

Met het oog op zoekmachine optimalisatie heb je voor al deze zoekopdrachten een landingspagina nodig met de juiste copy.

Hoe dit praktisch in zijn werk gaat? Simpel. In eerste instantie zorg je voor een relevante onderverdeling van je producten (per categorie, subcategorie en merk). Dit kan je verder aanvullen met informatieve artikels die de consument helpen kiezen.

Juntoo speelt duidelijk in op de verschillende zoekintenties via het menu.

Let op de intentie van de bezoeker

Niet elke bezoeker heeft dezelfde intentie. Sommige mensen willen zo snel mogelijk tot een aankoop overgaan, andere willen eerst enkele vragen beantwoorden.

Zorg dat deze intentie terugkomt in de copywriting.

Op pagina’s die gericht zijn op productaankopen, vermeld je termen als ‘kopen’, ‘bestellen’, ‘online shoppen’, enz. Bij informatieve pagina’s speel je in op vragen als ‘wat’, ‘hoe’, ‘waarom’…

Gebruik keywords op de juiste plaatsen

Bij SEO-copywriting is het gebruik van keywords erg belangrijk. Bij webshop copywriting ook.

Om hoog te scoren in Google met je webwinkel, plaats je het keyword van de pagina op de volgende plaatsen:

  • In de primaire koptekst (h1), liefst vooraan
  • In één of meerdere secundaire kopteksten (h2 tot h6)
  • In de eerste 100 woorden
  • In de meta titel en omschrijving

Je mag gerust synoniemen gebruiken. Schrijf je bijvoorbeeld een tekst rond ‘elektrische grasmachines’, dan mag je ook afwisselen met ‘elektrische grasmaaiers’ of ‘grasmachines op elektriciteit’.

Zorg voor call to actions

Webshop copywriting moet verkopen. Implementeer dus de juiste call-to-actions (CTA). Bijvoorbeeld een knop met de tekst ‘bestel nu’ of de tekstlink ‘schrijf je in en ontvang €15 korting’.

Zet de call-to-action steeds in een contrastkleur. Die zal de aandacht van de bezoeker trekken. Heb je bijvoorbeeld een huisstijl met een blauwe kleur, dan zal een groene knop veel meer opvallen. 

Daarnaast raad ik aan om de CTA te omringen met extra informatie die het vertrouwen van de bezoeker verhoogt. In onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld de productpagina van een webshop waar men onder de bestelknop extra info plaatst, zoals ’tot 30 dagen retourneren’ en ‘gratis levering’. Hierdoor vergroot de kans dat men erop klikt.

Tip: vaak is het nuttig om een A/B test uit te voeren voor je CTA.

ecommerce call to action

Schrijf scanbaar

Webshop bezoekers hebben vaak weinig tijd. In een oogwenk scannen ze de pagina om de juiste info te vinden. Help hen hierbij door je teksten scanbaar te maken:

  • Schrijf korte alinea’s
  • Deel de tekst op d.m.v. kopteksten
  • Gebruik eventueel opsommingen
  • Zet belangrijke stukken tekst in het vet

Plaats interne links

Een voordeel van schrijven voor het web is dat je links kan toevoegen. Deze links zijn nuttig voor bezoekers en helpen zoekmachines bij het begrijpen van je sitestructuur.

Let er wel op dat je een omschrijvende anchor text gebruikt. Link dus niet met de woorden ‘deze pagina’ of ‘klik hier’, maar vertel meer over de achterliggende pagina, bijvoorbeeld ‘warmtepomp prijzen’.

Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?