Beter 1 of meerdere domeinnamen?

Inhoud
Heel wat mensen vragen mij of ze beter één domeinnaam nemen of hun producten/diensten spreiden over meerdere domeinen. Het antwoord op deze vraag verschilt van project tot project. Hieronder vind je enkele zaken om rekening mee te houden.
In één oogopslag:
  • Met het oog op SEO is het interessanter om met één domein te werken i.p.v. aparte domeinnamen
  • Toch zijn meerdere domeinen soms nuttig: bv. voor marketingdoeleinden of bij complexe bedrijfsnamen
  • Maak een redirectplan wanneer je domeinnamen consolideert

SEO-mythe: domeinen doorverwijzen om hoger te scoren

Een van de grootste SEO-mythes is dat het doorverwijzen van meerdere keywordrijke domeinen naar je website ervoor zorgt dat je hoger scoort in Google.

Dat is niet het geval.

Waarom? Omdat deze domeinnamen (meestal) weinig linkwaarde hebben.

Google en andere zoekmachines kijken naar het aantal inkomende links van externe sites om de waarde van een domeinnaam te bepalen. De nieuwe domeinen die je net aankocht hebben nog geen inkomende links, en hebben dus ook geen linkwaarde.

Om deze techniek te laten slagen, zou je dus aan link building moeten doen voor de extra domeinnamen. Dat neemt veel tijd (en geld) in beslag. Hierdoor is deze tactiek meestal niet de moeite waard.

Wanneer zijn meerdere domeinen wel nuttig?

Er zijn vier situaties waarin de aankoop van meerdere domeinnamen wel te overwegen is:

1) Complexe bedrijfsnamen

De schrijfwijze van sommige bedrijfsnamen kan voor verwarring zorgen. Denk bijvoorbeeld aan matrassenproducent Equilli. Wanneer consumenten deze naam op de radio horen, zullen ze misschien een verkeerde schrijfwijze hanteren, bijvoorbeeld ‘ekuilli’ of ‘eqilli’. In dat geval kan het nuttig zijn om deze foutief gespelde domeinen te kopen en door te verwijzen naar de correcte versie.

PS: een Google Ads campagne met deze foutieve spellingen kan ook nuttig zijn.

2) Eenvoudig doorverwijzen

Extra domeinnamen zijn handig voor marketingcampagnes.

Stel dat je een landingspagina maakte voor een promotie. Dan kan je via een bijpassende domeinnaam, bv. ikwilbesparen.be, bezoekers makkelijk doorverwijzen naar deze pagina.

Dat is vooral handig voor offline promotiemateriaal, zoals folders en affiches. Op deze manier hoeft men geen lange URL in te typen. Daarnaast is het een manier om offline verkeer te tracken. 

3) Expertise tonen

Aparte domeinen zijn ideaal om jezelf te profileren als specialist. 

Deze techniek gebruikte Coolblue in hun beginjaren. Ze maakten aparte webshops voor laptops, koelkasten, televisies… Hierdoor kregen bezoekers het gevoel dat het bedrijf enkel in dat type product gespecialiseerd was. Consumenten kopen nu eenmaal graag bij specialisten.

4) Compleet verschillende producten

Het gebruik van meerdere domeinnamen is ook nuttig als je compleet verschillende producten of diensten aanbiedt. Indien er geen cross- of upsells mogelijk zijn, kan je ze best een eigen domein geven.

Wat als je domeinen consolideert?

Stel dat je al enkele jaren gebruik maakt van meerdere websites op aparte domeinennamen en overweegt om alles te consolideren op één domein. In dat geval is het belangrijk dat je een redirectplan opmaakt.

Dit plan brengt alle oude URL’s in kaart en koppelt ze aan de nieuwe versie via een redirect. Op deze manier blijft de opgebouwde SEO-waarde behouden.

Doe je dit niet, dan kan de migratie voor een serieuze terugval in het organisch verkeer zorgen.

Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?