Wat is een SERP?
Een SERP of Search Engine Results Page is de pagina die je ziet nadat je een zoekopdracht hebt gedaan bij Google of een andere zoekmachine. De SERP bevat zowel organische als gesponsorde resultaten.
Hieronder zie je een voorbeeld van de SERP voor de zoekterm ‘laadpalen voor bedrijven’:

Deze SERP bestaat uit twee gesponsorde zoekresultaten bovenaan (let op de vette tekst ‘gesponsord’) met daaronder de organische zoekresultaten, die Google rangschikt op basis van relevantie.
Welke info staat er op de Search Engine Results Pages?
De Search Engine Results Pages zijn opgebouwd uit verschillende elementen.
Helemaal bovenaan staan tabbladen met de voornaamste ‘producten’ die Google aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen of producten in Google Shopping.
Daaronder staan de betaalde zoekresultaten. Deze gesponsorde links worden beheer via het advertentieplatform van Google genaamd Google Ads.
Daarna volgen de organische zoekresultaten. Dat zijn duizenden of zelfs miljoenen pagina’s die in aanmerking komen voor je zoekopdracht. Een algoritme gebruikt meer dan 200 factoren om ze te rangschikken o.b.v. relevantie.
Afhankelijk van de zoekopdracht zal je nog andere informatie terugvinden in de SERPs:
- Een direct answer bovenaan dat meteen een antwoord geeft op je zoekopdracht
- Een lijst met veelgestelde vragen
- Een lijst met producten, incl. naam, foto en prijs
- Een kaartje met lokale bedrijven
- Een selectie YouTube videos
Belangrijk om te weten is dat de inhoud van de SERPs niet alleen beïnvloed wordt door het type zoekopdracht, maar doorheen de jaren zal wijzigen door aanpassingen van ontwerpers bij Google.
Hoe zorg je voor een goede zichtbaarheid in de SERPs?
Er zijn drie manieren om je bedrijf goed vindbaar te maken in de Search Engine Results Pages:
1. Start een Google Ads campagne
De meest eenvoudige manier is door middel van een Google Ads campagne. Hiermee koop je zichtbaarheid.
Je bepaalt zelf voor welke termen je advertentie moet getoond worden. Let wel op: je betaalt voor elke gebruiker die op een advertentie klikt en je website bezoekt.
Hoeveel dit kost?
Dat hangt af van de concurrentiegraad en de kwaliteitsscore van je advertentie. Voor sommige gebruikers zal dit slechts €0,15 zijn, voor andere €2 of meer. Maar wees gerust: je kan een budgetlimiet instellen in Google Ads. Zo houd je je advertentiekosten onder controle.
2. Zet in op SEO
Dankzij SEO of Search Engine Optimization zal je website hoger scoren in de organische zoekresultaten.
Deze resultaten vullen het grootste gedeelde van de SERPs. Helaas is het relatief tijdsintensief proces om hoog te scoren in Google. Je moet sterke content publiceren, technische fouten oplossen, links bouwen…
Het grote voordeel van SEO t.o.v. Google Ads is dat het gratis bezoekers oplevert. Bovendien zorgen je inspanningen voor een langdurig effect. Je moet er wel wat geduld voor over hebben.
3. Registreer een Google Mijn Bedrijf profiel
Sommige resultaten in de SERPs zijn gebonden aan locaties. Wanneer ik bijvoorbeeld naar een dokter zoek, wil ik dokters uit de buurt zien.
Om je lokale vindbaarheid te verbeteren, maak je een Google Mijn Bedrijf profiel aan.
Vul je contactgegevens in, kies de juiste categorieën en voeg een paar foto’s toe. Daarna vraag je aan klanten om een review achter te laten.