Wat is een top-level domain (TLD)?
Een top-level domain (TLD) is het laatste stukje van een domeinnaam, zoals .be, .com of .net. Ze worden ook domeinextensies, domeinsuffixen en URL-extensies genoemd.
Sommige top-level domains zijn gebonden aan landen. In België gebruiken we een .be extensie, in Nederland een .nl, in Frankrijk een .fr, enzovoort. Deze noemt men ook country code TLD’s.
Daarnaast zijn er algemene TLD’s. Denk bijvoorbeeld aan een .com, .net of .org.
De keuze van een top-level domain lijkt misschien banaal, maar het is belangrijk voor je marketing en SEO-strategie.
TLD’s & SEO
Heb je een bedrijf dat vooral klanten in België bedient? Dan raad ik aan om een .be country code top-level domain te registreren. ccTLD’s helpen Google bij het geotargeten van je site. Met een .be zal je dus sneller scoren in de Belgische zoekresultaten dan met een .de of .us domeinextensie.
Dat geldt ook voor andere landen. Nederlandse ondernemingen die niet buiten de landsgrenzen actief zijn registreren best een .nl ccTLD.
Voor meertalige websites moet je andere technische zaken implementeren, zoals hreflang tags.
Een TLD registreren
Een TLD hangt altijd vast aan een domeinnaam. Wanneer je een domeinnaam wilt registreren bij Combell, One.com of een andere hosting provider, moet je tevens een domeinnaamextensie of TLD kiezen.
De provider laat meteen zien of de gewenste top-level-domein nog vrij is. Is dat niet het geval, dan moet je een andere TLD zoeken of de domeinnaam aanpassen.
Soms is het een goed idee om meerdere top-level domains te registreren voor je onderneming. Wanneer je bijvoorbeeld plannen hebt om ooit naar het buitenland uit te breiden, of simpelweg om te voorkomen dat een concurrent die domeinnaam en extensie ‘steelt’.