SEO: al jouw vragen beantwoord

Inhoud
SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachine marketing. In deze blog vind je veelgestelde vragen over SEO en hun antwoorden.

Wat betekent SEO?

SEO is een afkorting die staat voor Search Engine Optimization (in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie). 

Het doel van SEO is het verbeteren van een website om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Liefst op de eerste plaats, of ten minste op de eerste pagina.

Hoe hoger jouw website staat, des te groter de kans dat iemand je site bezoekt. En meer bezoekers betekent meer inkomsten. 

Wat is een SEO algoritme?

Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken complexe algoritmes om de zoekresultaten te rangschikken volgens relevantie

Waarom?

Omdat er enorm veel resultaten zijn. Voor de zoekopdracht ‘warmtepomp’ zijn er meer dan 9 miljoen resultaten. Dat zie je boven de advertenties:

aantal zoekresultaten
Volgens Google zijn er ongeveer 9.110.000 resultaten met betrekking tot mijn zoekopdracht 'warmtepomp'. Gelukkig worden ze gerangschikt volgens relevantie.

Als gebruiker is het onbegonnen werk om deze resultaten – of slechts 1% – te bekijken. Daarom gebruiken zoekmachines algoritmes om eerst de pagina’s te tonen die het beste aansluiten bij mijn zoekopdracht.  

Deze algoritmes zijn gebaseerd op duizenden parameters, elk met een eigen gewicht. Daarnaast voegen ingenieurs regelmatig nieuwe parameters toe, terwijl er andere worden geschrapt. 

Dit alles zorgt ervoor dat SEO continu evolueert. Op de hoogte blijven van veranderingen in het search algorithm is dus enorm belangrijk.

Hoe verschilt SEO van SEA?

Search Engine Optimization of SEO is gericht op de organische zoekresultaten. Die worden samengesteld o.b.v. een relevantie-algoritme (zoals hierboven besproken). Bezoekers die op deze resultaten klikken zijn gratis. SEO is dus niet betalend.

Search Engine Advertising of SEA gaat over de gesponsorde zoekresultaten. Via Google Ads kan je een tekstadvertentie tonen bij bepaalde zoektermen. Natuurlijk wordt er een kost aangerekend wanneer iemand hierop klikt.

Een SEA resultaat bovenaan (gesponsord) en een SEO resultaat onderaan.

Welke SEO factoren zijn er?

De algoritmes van Google en haar concurrenten houden rekening met honderden rankingfactoren

Die kunnen we onderverdelen in 3 groepen:

1. Content

De voornaamste inhoud van een pagina, die zichtbaar is voor de bezoeker. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De H1 koptekst
  • Subheadings (H2, H3, H4…)
  • Tekstuele inhoud
  • Afbeeldingen
  • Interne links

2. Techniek

Daarnaast houden zoekmachines rekening met de technische opbouw van een website. Enkele technische SEO-factoren zijn:

  • Canonical tags
  • Hreflang tags
  • Page title
  • Laadsnelheid
  • Structured data
  • Robots.txt bestand
  • XML sitemap
  • Redirects

3. Backlinks

Tenslotte zijn er nog backlinks. Des te meer links jouw website ontvangt van externe sites, des te hoger je scoort in de zoekresultaten. Zo bouw je autoriteit op. 

Stel dat er in een artikel op tijd.be een link verschijnt naar jouw website, dan is dit in de ogen van zoekmachines een positief signaal voor jouw site. 

Belangrijk: niet elke backlink is even veel waard. Factoren die meespelen zijn de anchor text, de autoriteit van de linkende site, de positie op de pagina en het onderwerp. 

Deze rangschikkingsfactoren zijn variabel!

Regelmatig worden er rangschikkingsfactoren toegevoegd en geschrapt. Bovendien hebben ze niet altijd hetzelfde gewicht. Wanneer ik op zoek ga naar een dokter, zal de rangschikkingsfactor 'locatie' zwaarder doorwegen, omdat ik dokters in mijn buurt wil zien.

Heb jij al gehoord van Google Search’s Core Updates? Meerdere keren per jaar voert Google grote wijzigingen door in haar zoekalgoritmen en -systemen, waardoor er grote verschuivingen in de zoekresultaten ontstaan. Sommige sites stijgen plots tientallen plaatsen, terwijl andere ineens onvindbaar zijn. 

Als je een positiedaling ziet en vermoedt dat dit te maken heeft met een Core Update, gebruik dan Search Console om een oplossing te zoeken. 

Welke SEO optimalisatietechnieken kan ik zelf toepassen?

Hier zijn enkele optimalisatietechnieken voor jouw website of webshop:

  • Keyword research: Breng in kaart welke zoekopdrachten je doelgroep gebruikt. Vergelijk dit met de huidige inhoud van je website en vul ontbrekende pagina’s aan.
  • SEO-copywriting: Gebruik het keyword van de pagina op strategische plaatsen zoals de page title, H1 koptekst, H2 subheadings, enz. Let erop dat je voor elk keyword slechts één pagina hebt. 
  • Interne links: Bouw interne links tussen relevante paginas met een beschrijvende anchor text.
  • Afbeeldingen: Geef afbeeldingen een beschrijvende alt tag en bestandsnaam. Ook Image Search kan veel bezoekers opleveren.
  • Laadsnelheid: Implementeer technieken om de laadsnelheid te verbeteren, zoals caching, GZIP compressie, lazy loading, enz.
  • Link building: Bouw links van externe sites naar jouw website. Dat kan via leveranciers, gastartikels, bedrijfsgidsen, sponsoring, enz. 
  • GMB: Zet je Google Mijn Bedrijf profiel op punt om lokaal beter vindbaar te zijn.

Welke soorten SEO bestaan er?

Wist je al dat er verschillende soorten SEO bestaan? We maken een onderscheid tussen:

White hat SEO

Deze technieken voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines. Enkele voorbeelden zijn: unieke, hoogwaardige informatie publiceren, laadsnelheid verbeteren, pagina’s optimaliseren voor mobiele gebruikers…

Black hat SEO

Black hat SEO verwijst naar een reeks praktijken om het algoritme te manipuleren, zoals doorway pages, cloaking, PBN’s, link farms… Het implementeren van black hat tactieken kan ervoor zorgen dat je site een penalty krijgt. 

Kan ik SEO zelf doen, of is dit te moeilijk?

Absoluut. Je kan SEO zelf doen.

Het is helemaal geen rocket science. Er is genoeg informatie op het web te vinden om je op weg te helpen, zoals de SEO Starter Guide van Google.

Toch zijn er enorm veel bedrijven die hun zoekmachine optimalisatie uitbesteden. Daar zijn drie redenen voor:

  1. Tijd. SEO neemt veel tijd in beslag. Veel managers willen hun team hier niet mee opzadelen en spenderen het uitvoeren van optimalisatietechnieken uit.
  2. Ervaring: Er zijn honderden SEO rankingfactoren, maar ze zijn niet allemaal even belangrijk. Een ervaren SEO weet wat de prioriteiten zijn voor elke website. 
  3. Actualiteit. Om resultaten te boeken, heb je up-to-date kennis nodig. SEO algoritmes veranderen meerdere keren per jaar. Technieken die 2 jaar geleden goed werkten, zijn nu misschien niet meer relevant. 

SEO kan je zelf doen. Het is helemaal geen rocket science...

Is SEO enkel voor Google belangrijk?

Nee. Er zijn nog vele andere zoekmachines wereldwijd, waaronder Bing en DuckDuckGo.

Gelukkig hoef je niets speciaal te doen voor deze alternatieven. Optimalisatietechnieken die goed zijn voor Google, helpen ook op andere zoekmachines. Handig, toch?

Welke tools helpen bij het optimaliseren van mijn site?

Een website optimaliseren voor zoekmachines is een arbeidsintensief proces waarbij tools onmisbaar zijn. Momenteel zijn er tientallen SEO-tools op de markt. Dit zijn een paar van mijn favorieten:

Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?