In één oogopslag:
- Organische zoekresultaten zijn de niet-gesponsorde resultaten voor een zoekopdracht
- Klikken op organische zoekresultaten zijn gratis
- De positie van elke pagina wordt bepaald door 200+ factoren
- Organisch verkeer is op veel website een van de grootste verkeersbronnen
Soorten zoekresultaten
Een pagina met zoekresultaten (ook wel search engine results page of SERP genoemd) bestaat uit twee delen:
Gesponsorde zoekresultaten
Deze pagina’s herken je aan het woordje ‘advertentie’ naast de URL. We noemen ze gesponsorde zoekresultaten omdat bedrijven betalen om hier hun advertentie te tonen.

Organische zoekresultaten
Wat verder op de pagina vinden we de organische zoekresultaten. Die zijn gerangschikt volgens relevantie – iets wat zoekmachines berekenen op basis van meer dan 200 factoren.

Wat is het verschil?
Gesponsorde en organische zoekresultaten verschillen op vier vlakken van elkaar:
- Weergave. Bij de gesponsorde zoekresultaten bepaal je zelf voor welke zoektermen jouw advertentie verschijnt aan de hand van keywordlijsten. Bij organische zoekresultaten bepalen zoekmachines wanneer een pagina relevant is.
- Prijs. Bezoekers die op een organisch zoekresultaat klikken zijn gratis. Een gesponsorde URL kost geld.
- Titel en omschrijving. Google durft de titel en omschrijving van jouw zoekresultaat weleens aan te passen. Bij gesponsorde zoekresultaten is dat niet het geval.
- Controle. Advertenties bieden iets meer controle over de weergave (bv. advertenties enkel tonen in een bepaalde regio, aan mobiele gebruikers, enz.)
Wat is organisch verkeer?
Organisch verkeer zijn bezoekers die jouw website bereiken via de organische zoekresultaten.
Stel dat iemand de merknaam ‘Fuseo’ opzoekt en op het eerste resultaat (www.fuseo.be) klikt, dan zou deze bezoeker in mijn Google Analytics account verschijnen als organic traffic.
Waar vind je organic traffic in GA4?
Benieuwd hoeveel bezoekers via de organische zoekresultaten jouw website bereiken? Die informatie vind je in Google Analytics.
Ga hiervoor naar Reports > Acquisition > Traffic acquisition. Kijk in de tabel naar de rij ‘Organic Search’.

Waarom is organisch verkeer belangrijk?
Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat warmtepompen installeert, en dat wanneer iemand “warmtepomp kopen” zocht, je site niet in de resultaten stond. Hoe zou je dan worden gevonden?
Naast het feit dat organisch verkeer belangrijk is voor bedrijven vanwege de enorme hoeveelheid consumenten die het internet gebruiken om oplossingen te vinden voor hun problemen, is organisch verkeer ook belangrijk omdat het vaak aanzienlijk waardevoller is dan andere verkeersbronnen.
Doelgericht organisch verkeer heeft vaak hogere conversiepercentages en een lagere bounce rate dan sociale media of bannercampagnes.
Om deze redenen is organisch verkeer een fundamenteel onderdeel van een moderne marketingstrategie.

Hoe scoor ik beter in de organische zoekresultaten?
Aan de hand van search engine optimization (SEO) scoor je beter in de organische zoekresultaten. En dan heb ik het niet alleen over de positie van jouw website, maar ook over de zichtbaarheid in de breedte (het aantal keywords waarvoor je gevonden wordt).
SEO is vrij complex. Want zoekmachines gebruiken meer dan 200 factoren om jouw positie te bepalen. Deze factoren delen we op in drie groepen:
- Content. Heb je een gebruiksvriendelijke landingspagina voor elk keyword met relevante copywriting?
- Techniek. Zijn er technische fouten die het crawl- en indexatieproces tegenwerken?
- Links. Ontvangt de pagina voldoende, relevante links van andere sites?
Opgelet; een verbetering van jouw organische zoekresultaten vraagt tijd. Dikwijls moet er heel wat werk gebeuren. Reken op een 4 à 6 maanden voordat je de eerste resultaten ziet.