Hoe kan jouw website meer bezoekers aantrekken?

Inhoud
Of je nu een bedrijfswebsite hebt, een webshop of een eenvoudige blog; iedereen wil meer bezoekers aantrekken. Maar hoe doe je dat? Wat is de beste manier om meer traffic te genereren? In dit artikel vind je alvast enkele handige tips om de vindbaarheid van jouw website een boost te geven.
In één oogopslag:
  • Meer bezoekers aantrekken kan op gratis en betalende manieren
  • Verbeter je vindbaarheid in de zoekresultaten via SEO en Google Ads
  • Ook sociale media vormen dikwijls een goede verkeersbron
  • Andere sites (referral traffic) kan ook flink wat bezoekers binnen brengen

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie of ‘search engine optimization‘ (SEO) kan het aantal websitebezoekers gevoelig verhogen. Bij deze techniek gaat men de meer dan 200 rangschikkingsfactoren van Google zo goed mogelijk invullen om de positie in de natuurlijke zoekresultaten te verbeteren.

Ter herinnering; de natuurlijke zoekresultaten zijn de 10 webpagina’s die verschijnen na een zoekopdracht. Ze zijn niet te verwarren met de gesponsorde zoekresultaten, die boven en onder de natuurlijke resultaten verschijnen en herkenbaar zijn aan het vette tekstje ‘gesponsord’.

SEO is dus een gratis manier om meer bezoekers aan te trekken. Wanneer iemand op een zoekresultaat klikt, betaal je geen cent. Dat is anders bij SEA (later meer hierover).

Het is onbegonnen werk om alle SEO tips uit te leggen. Maar onderstaande puntjes zijn al een goed startpunt voor meer website traffic.

Top 5 SEO-tips:

  • Onderzoek welke zoekopdrachten interessant zijn en maak hiervoor een aparte pagina.
  • Zorg dat de inhoud van de pagina tegemoetkomt aan de intentie van de bezoeker.
  • Gebruik het belangrijkste zoekwoord en synoniemen in de paginatitel, subtitels en doorheen de tekst.
  • Links van externe websites naar jouw website zorgen voor een betere positie.
  • Schrijf een duidelijke paginatitel en meta-omschrijving die bezoekers aanspreken.
link building resultaten

Google Ads

Ook Google Ads is een interessante manier om voor meer bezoekers op een website te zorgen.

Adwords is het advertentieplatform van Google, waarbij een tekstadvertentie wordt getoond op basis van een vooraf bepaalde zoekopdracht. Je betaalt een cost-per-click (CPC) indien iemand op de advertentie klikt en jouw website bezoekt. Op deze manier kan je op een efficiënte en budgetvriendelijke manier extra bezoekers naar je website trekken.

Mogelijkheden in Google Ads:

  • Het Search Network: dit zijn tekstadvertenties die rond de natuurlijke zoekresultaten staan.
  • Het Display Network: dit zijn banners en andere visuele advertenties op partnersites.
  • Remarketing: een variant van het Display Network, waarbij een eerder bezoek gebruikt wordt als voorwaarde om een advertentie te tonen.
  • YouTube: via Google Ads heb je tevens de mogelijkheid om te adverteren op YouTube.

Sociale media

Meer bezoekers op jouw blog, website of webshop? 

Dan moet je misschien een sociale media strategie uitwerken. 

Social sites kunnen voor honderden, zelfs duizenden extra bezoekers zorgen. Het is dus de moeite waard om in deze kanalen te investeren.

Er zijn verrassend veel sociale media kanalen. De keuze hangt af van jouw doelgroep. Om meer traffic op je website te krijgen, richt je jezelf best tot kanalen waar jouw doelgroep aanwezig is. Een webshop die kledij voor jongeren verkoopt hoeft niet al haar pijlen op Linkedin te richten, maar kiest beter voor TikTok en Instagram.

De meest populaire sociale netwerken:

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Twitter
  • TikTok

Daarnaast zijn er kleinere, minder bekende kanalen die interessant kunnen zijn voor bepaalde niches. Een (verrassend uitgebreide) lijst met alle kanalen is hier te vinden.

Private advertentiekanalen

Via het Display Network van Google Adwords kan je op een aantal interessante websites adverteren. Maar niet elke website maakt gebruik van dit netwerk.

Er zijn verschillende grote spelers die hun eigen advertentieprogramma hebben. Om hier te adverteren zal je dus zelf contact moeten opnemen met een account manager van het bedrijf. Dat klinkt misschien omslachtig, maar het is vaak een erg efficiënte manier om bezoekers te lokken.

Referrals

Extra websitebezoekers kunnen ook van andere websites komen. Een vermelding op een populaire blog of nieuwssite zorgt vaak voor een plotse piek in de bezoekersstatistieken. Dit effect is niet te onderschatten.

Deze vermeldingen komen op twee manieren tot stand: passief (door de beheerder van de website zelf, zonder jouw tussenkomst) of actief (door zelf actief jouw website aan te bevelen).

De eerste manier is de leukste, omdat je hier geen tijd moet investeren. Maar alleen op dit soort vermelding vertrouwen is niet altijd een goed idee. Daarom doen heel wat bedrijven aan link building

Direct verkeer

Als we naar de verkeersbronnen in Google Analytics kijken, zien we 5 soorten; Organic Search, Paid Search, Referral, Social en Direct. Direct verkeer heeft betrekking op bezoekers die het webadres rechtstreeks in de zoekbalk hebben ingegeven (of de website bij hun favorieten hebben opgeslagen).

Wat heeft direct verkeer met het genereren van traffic naar een website te maken?

Wel, ook via offline promotie kan je online meer klanten aantrekken. Denk maar aan brochures, visitekaartjes, magazines, spandoeken, sponsoring van sportteams, enz. De vermelding van jouw website op dit promotiemateriaal is steeds een goed idee.

Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?