Zoekvolumes checken voor je keyword research

Inhoud
Bezig met een keyword research of de optimalisatie van een website? Dan controleer je best het zoekvolume van je keywords. Want dit kleine cijfertje zit boordevol nuttige informatie.
In één oogopslag:
  • Het zoekvolume zegt hoe vaak een term gemiddeld wordt opgezocht per maand
  • Voor keywords met een hoog volume maak je best een aparte landingspagina
  • Dit volume helpt ons om een keuze te maken tussen synoniemen
  • Zoekvolumes nakijken kan via de Google Ads Keywordplanner of een gelijkaardige tool

Wat is het zoekvolume?

Het zoekvolume vertelt ons hoe vaak een bepaalde term wordt opgezocht in Google of een andere zoekmachine.

Belangrijk om te weten is dat verschillende factoren het zoekvolume beïnvloeden. Bijvoorbeeld de regio. Het aantal zoekopdrachten in heel België zal hoger liggen dan in een specifieke provincie.

Verder speelt het tijdsframe een rol. Meestal is het zoekvolume het gemiddeld aantal zoekopdrachten van de voorbije 12 maanden. Op kortere periodes spelen seizoenaliteiten mee. Als je het zoekvolume van de term ‘kerstcadeau’ opzoekt in de zomermaanden, zal dit een pak lager liggen dan tijdens de eindejaarsperiode.

Waarom is het zoekvolume interessant?

In een keyword research wordt er naast elke zoekterm het zoekvolume getoond. Want met het oog op zoekmachine optimalisatie (SEO) willen we voor elke zoekterm met voldoende volume een aparte landingspagina maken.

Deze landingspagina heeft twee voordelen:

  1. Grotere kans om hoog te scoren in de zoekresultaten
  2. Hoger conversiepercentage, omdat de inhoud van de pagina is afgestemd op de intentie van de bezoeker

Zoektermen met een heel hoog volume hebben onze prioriteit. Voor keywords die amper gezocht worden, is het meestal niet de moeite waard om tijd te investeren in de creatie van een landingspagina.

Wat is een voldoende hoog volume?

Je vraagt jezelf waarschijnlijk af vanaf welk volume het de moeite waard is om een aparte landingspagina te creëren. Is dat 100 zoekopdrachten per maand, 500, 1000 of meer?

Het antwoord verschilt per sector. Voor B2B producten zal een zoekvolume van gemiddeld 30 per maand misschien veel zijn, terwijl de lat bij een online kledingzaak veel hoger ligt.

Bekijk dus alles in verhouding met elkaar. 

En zoals je weet: ook lagere volumes zijn vaak interessant om op in te spelen, vooral als ze een hoge koopintentie hebben. 

Short-head vs long-tail keywords

Zoektermen en hun volume kunnen we onderverdelen in short-head en long-tail keywords. Onderstaande grafiek maakt het verschil duidelijk:

zoekvolumes checken
  • Short-head: korte zoektermen met een hoog volume en veel concurrentie, bijvoorbeeld ‘salon’
  • Long-tail: lange termen met weinig zoekvolume en minder concurrentie, bijvoorbeeld ‘lederen salon met relax’

Als bedrijf zorg je eerst dat je short-head keywords op punt staan, en daarna werk je richting de mid-tail en long-tail.

Stel dat je een verwarmingsbedrijf hebt. Dan maak je in eerste instantie een pagina voor ‘cv-ketels’, ‘warmtepompen’, enz. Dat is de short-head. Later kan je nieuwe landingspagina’s maken voor de types, bijvoorbeeld ‘gasketels’ of ‘geothermische warmtepompen’ (de mid-tail). Tenslotte zijn de long-tail keywords aan de beurt, bijvoorbeeld ‘geothermische warmtepompen met diepteboringen’.

Zoekterm volume en synoniemen

Het zoekvolume van je keywords is ook handig om de copywriting bij te sturen. Zeker bij producten of diensten met verschillende synoniemen – denk aan ‘pvc ramen’ en ‘kunststof ramen’. We willen het synoniem met het hoogste volume op strategische plaatsen in de tekst gebruiken.

Hoe kan je het zoekvolume checken?

Er bestaan verschillende tools om het zoekvolume te controleren. Ik verkies de Google Ads Keyword Planner.

Opgelet: om exacte cijfers te zien – in plaats van een gegevensbereik – moet je een actieve Google Ads campagne hebben.

keyword volume

Evolutie van het zoekvolume

In de Google Ads Keyword Planner zie je al een korte evolutie van het aantal zoekopdrachten. 

Voor ontwikkelingen op langere termijn kan je Google Trends raadplegen. Deze tool geeft door middel van grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht in Google.

Bestel nu jouw keyword research

Een keyword research brengt alle zoektermen in kaart die je doelgroep gebruikt om jouw producten of diensten te vinden – inclusief het maandelijkse volume. Contacteer mij voor een prijs op maat.

Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?