De ideale landingspagina: voorbeelden en tips

Inhoud
Ben je bezig met zoekmachine optimalisatie of Google Ads campagnes? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van landingspagina’s. Maar wat zijn nu de voordelen ervan? En hoe kan je zo’n landingspagina optimaliseren? Hier lees je er alles over.
In één oogopslag:
  • Landingspagina’s spelen in op één keyword
  • Dankzij de zeer gerichte boodschap is de conversieratio relatief hoog
  • Er zijn verschillende manieren om landingspagina’s te optimaliseren (lees snel verder)

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina of landing page is een pagina die inspeelt op een specifieke behoefte of zoekopdracht. Bezoekers komen rechtstreeks op deze pagina terecht via zoekmachines of advertenties.

Landingspagina’s zijn altijd gelinkt aan één of meerdere conversies, zoals het downloaden van een brochure of het invullen van een offerteformulier. Ze zijn namelijk ontworpen om de kans op een conversie te maximaliseren.  

Voordelen van een landingspagina

  1. Meer conversies: Omdat de informatie op een landingspagina heel gericht werd samengesteld, is de kans op een conversie groter. Kortom: deze landing pages zorgen voor meer verkopen.
  2. Hogere QS in Google Ads: Google geeft alle zoektermen in je advertentiegroep een kwaliteitsscore. Tijdens de berekening van die score kijkt men ook naar de pagina die bezoekers zien als ze op een advertentie klikken. Met een relevante landingspagina haal je meer uit jouw advertentiebudget.
  3. Offline meten: Landingspagina’s zijn ook interessant om offline verkeer te meten. Gebruik een aangepaste URL in brochures, bijvoorbeeld ‘website.be/zomeractie‘, om de impact van dit printmateriaal te meten.

Landingspagina voorbeelden

Er zijn honderden landingspagina’s te vinden op het web. Kijk simpelweg eens naar jouw favoriete merken om wat inspiratie op te doen.

Enkele van mijn favoriete landingspagina voorbeelden zijn:

HeadShotPro

Danny Postma (@dannypostmaa) van HeadShotPro is een krak in het ontwerpen van landingspagina’s. Let op de verschillende manieren waarop hij bezoekers overtuigt om de service te proberen: een duidelijke call-to-action in een contrastkleur, social proof, logo’s van bekende merken… Top!

Combell

Een landingspagina voorbeeld van dichter bij huis: Combell. Deze Belgische webhost heeft per dienst een aparte landingspagina. Hierboven zie je die voor WordPress hosting, maar ze hebben er ook voor cloud servers, e-mail, enz. Ratings en reviews van klanten zorgen voor vertrouwen, terwijl de opvallende oranje knoppen de aandacht trekken. 

CoManage

Zelfs een blog kan dienst doen als landingspagina. CoManage maakte een uitgebreide vergelijking van hun software en die van Teamleader. Deze blog heeft ongetwijfeld heel wat ondernemers overtuigd om toch over te schakelen naar CoManage. 

Zo maak je de beste landingspagina

Landingspagina’s maken is geen exacte wetenschap. Er zijn tientallen elementen die bepalen of een bezoeker tot actie overgaat of niet. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van de content, teksten, afbeeldingen, kleuren, buttons, enz.

Daarom is het een goed idee om landingspagina’s continu te testen. Maak een tweede variant met een andere call-to-action of een andere aanpassing en meet de invloed op het conversiepercentage. Je zal merken dat zelf kleine aanpassingen een groot effect hebben.

Wie meer wil weten over conversion rate optimization (CRO) kan deze guide lezen.

Desalniettemin zijn er enkele best practices wanneer het op landingspagina ontwerp aankomt, zoals:

  • Schrijf een duidelijke titel die de aandacht trekt. Dat is het eerste wat bezoekers zien en bepaalt of ze blijven of vertrekken.
  • Plaats jezelf in de schoenen van je doelgroep. Vertaal mogelijke drempels of bezwaren naar voordelen om twijfels weg te werken.
  • Voorzie een duidelijke call-to-action in een opvallende kleur. Karl Gilis geeft enkele handige tips voor het ontwerp van zo’n CTA.
  • Social proof is een krachtig middel om bezoekers over de streep te trekken. Mensen blijven nu eenmaal kuddedieren.
  • Onderschat de kracht van foto’s en video niet. Een goede foto of video kan een wereld van verschil betekenen.
  • Vraag in formulieren enkel naar de meest essentiële informatie. Te lange formulieren doen bezoekers afhaken.
  • Verwijder afleidingen. Daarom hebben veel landingspagina’s geen navigatie bovenaan maar simpelweg een logo.
  • Plaats de belangrijkste info boven de fold, zodat bezoekers niet naar beneden moeten scrollen om die te zien.
  • Optimaliseer voor mobiele gebruikers. Waarschijnlijk gebruikt meer dan de helft van alle bezoekers een smartphone. Zorg ervoor dat de inhoud hierop is afgestemd d.m.v. een responsive design.
  • Sneller is beter. Uit onderzoeken is gebleken dat pagina’s die snel laden een hogere conversieratio hebben. 
  • Meten is weten. Zoals eerder al gezegd (ik kan het niet genoeg benadrukken) is het belangrijk om na het aanmaken van landingspagina’s steeds te testen en bij te sturen. Want alles kan beter.
Vragen over dit onderwerp?

Ik zorg graag voor een antwoord. Stuur snel een berichtje via de contactpagina.

profielfoto kevin
Kevin Vertommen

Kevin Vertommen is een freelancer met meer dan 10 jaar ervaring met SEO, Google Ads en Wordpress. Hij helpt kleine en grote bedrijven met hun online zichtbaarheid.

Meer berichten

Misschien vind je deze berichten ook wel interessant:

Micro conversions vormen een belangrijk onderdeel van je conversion funnel. Ontdek de voordelen van deze kleine stappen om een nieuwe klant aan te trekken.
Om leads te genereren, maak je gebruik van verschillende kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe Google Ads helpt bij het genereren van kwalitatieve leads.
Google Analytics (GA4) en Google Search Console zijn twee tools om de bezoekers van je website beter te begrijpen. Maar wat zijn nu de verschillen en gelijkenissen tussen deze tools?